Pagini

Google

marți, 26 august 2008

Firmele autohtone isi francizeaza afacerile din fasa

Piata francizelor din Romania ar putea inregistra in acest an o crestere de 15%-20% fata de 2007, in conditiile in care sunt asteptate sa intre in aceasta zona pana la 150 de nume noi. Marile firme din strainatate concureaza „umar la umar“ cu cele autohtone de renume, insa dupa principii si costuri diferite. O afacere „la cheie“, care si-a dovedit succesul, in care singurele resurse necesare sunt banii si entuziasmul si, in unele cazuri, ceva cunostinte de specialitate, aceasta ar fi in linii generale definitia francizei. O piata estimata in 2007, la nivelul intregii tari, la 1,5 miliarde de euro, cu o crestere anuala maxima de 20%. Datele statistice arata ca, anul trecut pe piata romaneasca existau 450 de francize, iar pentru 2008 sunt asteptate alte 150 de nume noi. „Piata de franciza este una in ascensiune in tara noastra, dezvoltandu-se de la an la an intr-un ritm destul de rapid. Pentru 2008, se preconizeaza o crestere de 15%-20% la peste 1,6 miliarde euro“, a precizat Anton Costin, presedintele Asociatiei de Francize din Romania.

Cele mai cunoscute francize la nivel national sunt McDonald’s, KFC, Pizza Hut, Zara sau Ikea. In spatele acestor nume mari stau oameni de afaceri autohtoni care au vazut potentialul si l-au exploatat. Iar rezultatele nu s-au lasat asteptate. Nume precum Nicolae Badea, actionarul clubului Dinamo, omul de afaceri Octavian Radu, fotbalistul Gica Popescu ori creatoarea de moda Romanita Iovan sunt legate de francize „celebre“ aduse de peste hotare, cu mare priza la romani.

Firmele romanesti vs cele straine

Si companiile romanesti din diverse domenii de activitate demareaza procesul de francizare, convinse fiind de succesul unei extinderi pe aceasta cale. Romstal, Elvilla, Rodipet sau Auguri sunt doar o parte din companiile autohtone care merg pe mana francizei. Exista, insa, diferente majore intre francizorii romanesti si cei straini din mai multe puncte de vedere, doar modul de operare fiind acelasi.

„Firmele romanesti demareaza procesul de francizare relativ timpuriu, in medie trei ani de la pornirea afacerii, si opteaza pentru contracte simple de franciza“, se arata in studiul „Francizarea in Romania: caracteristicile principale si structura organizationala“, editat de Esteban Lafuente de la Centre for Entrepreneurship and Business Research (CEBR).

La polul opus, se afla firmele straine care asteapta ca propriile afaceri sa ajunga la maturitate si abia apoi sa le incredinteze francizatilor. „Lipsa de date referitoare la piata romaneasca determina companiile straine sa opereze sub contracte de master franciza. In ceea ce priveste varsta afacerii, francizele romanesti sunt relativ noi pe aceasta piata, in timp ce afacerile straine au o vasta experienta in domeniu“, se mai arata in studiul citat. Si la capitolul bani lucrurile stau cu totul altfel. Francizele straine solicita o investitie initiala mai mare si practica redevente de publicitate mai mari decat cele autohtone. In ceea ce priveste distributia capitalului de pornire, se poate vedea ca, pentru acele francize care includ o taxa de intrare in sistem, aceasta componenta reprezinta aproximativ 29% din investitia initiala pentru francizele romanesti, in timp ce pentru cele straine, aceasta se ridica la 39,62%, potrivit CEBR.

Sursa: Financiarul

luni, 11 august 2008

10 motive pentru a cumpara o franciza

Te gandesti sa cumperi o franciza dar nu esti sigur ca ar putea fi o idee buna ? Mai jos sunt 10 motive care te-ar putea ajuta sa-ti indeplinesti visul mult dorit de a avea o afacere de success.

  1. Franciza pe care o cumperi este o afacere dovedita. Cumparand o franciza ai avantajul ca acesta afacere a avut succes in alte locatii. Ideea acestei afaceri a fost pusa in practica si a avut deja succes.
  2. Franciza are un risc mai scazut. Riscul de esec este mult mai mic cumparand o franciza, fata de o afacere nou infiintata. Sansele de succes sunt mult mai mari atunci cand afacerea a avut succes si in alte locatii.
  3. Clientii cunosc deja franciza. Clientii cunosc afacerea in franciza prin recunoasterea brandului. Constientizarea brandului ofera clientilor siguranta si incredere prin calitatea pe care acesta o furnizeaza. Asadar, relatia cu clientii este deja stabilita .
  4. Posibilitatea obtinerii informatiilor despre afacerea in franciza. Acest lucru este posibil pentru potentialul francizat, acesta avand posibilitatea de a-si face o idee cat mai ampla si de a lua o decizie cu privire la cumpararea francizei. Potentialul francizat se poate informa cu privire la istoricul companie, istoricul posibilelor litigii ale afacerii, declaratiile financiare auditate, contractul de franciza, si nu in ultimul rand, despre prezentii francizati ai acestei afaceri, cu numele si datele lor de contact.
  5. Cumparand o franciza poti elimina timpul in care trebuie sa descoperi operarea afacerii.
  6. Marketingul. Francizatul, poate beneficia de publicitatea si promovarea pe care francizorul o face la nivel national sau local fara ca francizatul sa fie absorbit de aceste costuri. De asemenea francizorul poate oferi francizatului un plan de marketing la nivel local.
  7. Suportul initial si asistenta ulterioara pentru franciza. Trainingul si suportul sunt de obicei parte a afaceri in franciza. Deoarece francizorul este interesat de buna desfasurare a afacerii, acesta din urma, ofera traininguri de imbunatarire a produselor, de crestere a vanzarilor, actualizari de sistem si raspunsuri la intrebarile francizatului.
  8. Posibilitatea exclusivitatii teritoriale. Drepturile unei francize pot fi exclusive pe un anumit teritoriu. Acest lucru inseamna ca nici o alta franciza nu poate fi vanduta in aceasi zona competitionala.
  9. Puterea de cumparare a francizei. Fiind vorba de o afacere de success, franciza are stabilite deja relatiile cu furnizorii, oferindu-i francizatului, posibilitatea de a cumpara en-gros, permitand totdata francizatului sa faca economii in favoarea afacerii lui.
  10. Franciza ofera o puternica nisa economica.Consumatorii prefera din ce in ce mai mult sa faca afaceri cu, companii care au experienta si ofera calitate pentru nevoile lor specifice.

Fie ca sunteti interesat de o franciza care exista sau nu exista in zona dvs, investitia facuta merita cu siguranta.